Comments are off for this post

Член 223

Една комедия с уважение към публиката!

Адаптация и постановка – Александър Илинденов

Сценография – Галина Абаджимаринова

Участват звездите на сатирата Елена Кънева и Веселин Цанев ,Грета Неделчева, Петър Петров, Ивана Стоянова, Мартин Властанов, Маргарита Маркова

Близо 100 години  Ст.Л.Костов все още е на върха на българската комедиография. Все още никой автор не е успял толкова дълбоко и тънко да проникне в народопсихологията на народа ни и да  съвмести смешното и тъжното в характера на българина. Затова навярно той е от най-обичаните български автори. Първата му комедия „Мъжемразката” излиза през 1914 г. Сред любимите на българина  заглавия, които и до днес се играят с успех, са „Вражалец”, „Големанов”, „Женско царство”, „Златната мина” .

И ето че още една, незаслужено забравена пиеса на Ст.Л.Костов, изтупана от пепелта на времето и отминалите епохи, се връща за нов живот и ярко се вписва в комерсиалното ни съвремие.

След първото представяне на „Членъ 223” на сцената на Варненския драматичен театър през 2006 г., режисьорът Александър Илинденов прави нов прочит и адаптация на текста и я поставя за втори път. С характерния Стелекостовски стил, комедията добронамерено се присмива над дребнобуржоазния снобизъм и парвенющината на времето, в което е писана.     Съвременните препратки съвсем непреднамерено експонират непреходните балкански слабости – мечтите за световна слава, евтините тарикатлъци и стремежът към лесно забогатяване, които ни съпровождат и днес.

„Членъ 223” излиза от печат през 1931 г., но от тогава нещата изобщо не са се променили, дори може би са станали по-страшни, по-провокативни. Ако Ст.Л.Костов беше наш съвременник, тази лека комедия навярно би се превърнала в жестока гротеска.

Видео:

Фотогалерия:

Comments are closed.