Comments are off for this post

В деня на Европа „Вълшебната завеса” отваря вратите на България за АССИТЕЖ

Търговищкият драматичен театър стана член на Световната организация на спектакли за деца АССИТЕЖ, а тазгодишния фестивал „Вълшебната завеса” ще епървото поле за изява и комуникация в тази му роля.

На 9 май в 9.30 ч. със спектакъл на открито започва  17-ото издание на Международния фестивал на спектакли за деца в Търговище. „Ученикът на Тигъра”, представление на ЖАР-театър ще разгони демоните и ще спаси доброто в първия ден. Още 16 спектакъла ще могат да видят малките зрители на града през фестивалната седмица. Всички те са подбрани от селекционера Аве Иванова. „Изкуството – по-добрата реалност” е мотото, което тя е избрала, за да обобщи своята идея за подбора.

Вече можем да разкрием и имената на журито. Негов председател е доц. д-р Йоана Спасова-Дикова от сектор Театър на Института за изследване на изкуствата на БАН. Тази година доц. Спасова бе удостоена с „Икар” от Съюза на артистите в България  в категория „Критически текст“ . Своите решения тя ще взема съвместно с татроведа Никола Вандов и режисьора Веселин Бойдев.

В кризисното за културата ни време усилията на организаторите са невероятни и искам да изразя своите адмирации – споделя преди началото на фестивала председателя на журито. – Всеки фестивал е празник и моите очаквания са свързани именно с предчувствие за празничност. Освен, че тази година изпълнявам ролята на строго жури на фестивала, аз съм негов дългогодишен приятел. Пред очите ми израснаха първите най-малки негови зрители от Търговище и региона, които вече прехвърлиха тийнейджърска възраст и някои от тях дори тръгнаха по трънливия път на изкуството.

Гости на „Вълшебната завеса” ще са и други именити театрали, сред които Димитър Чернев, Катерина Георгиева, Весела Кондакова, Тодор Мадолев и др. Гости, жури и участници ще се съберат около фестивалната дискусионна маса. А темата, която ще обсъдят тази година, е „За постдраматичния, традиционния, скучния театър. Постигнати и непостигнати сценични форми на спектакъла за деца.“

В известен смисъл темата е версия на идеята за „добрия, лошия и грозния“, защото театърът, особено този за деца, трябва да е актуален и съвременен, да се очиства от старото и рутинното и никога, никога да не бъде скучен – продължава със своите очаквания от деловата част на фестивалната програма доц.Спасова

С особен интерес се очаква пристигането на г-жа Диана Тепавац – президент на АССИТЕЖ – Сърбия и член на Изпълнителния комитет на АССИТЕЖ Интернешънъл.

Тук е и основната новина. Драматичен театър – Търговище – домакин на фестивала, вече е център на АССИТЕЖ за България, като част от Балканската мрежа на световната организация на спектаклите за деца. Това е организацията, обединяваща усилията на театралната общност при създаването и разпространението на детски представления.

Чрез Търговищкия драматичен театър към АССИТЕЖ се присъединява и България,  а театърът става център за партньорство, комуникация и обмяна. Г-жа Тепавац ще представи възможностите и предимствата на членовете на организацията, а тазгодишният фестивал ще е първа стъпка за приобщаване на българските театрали на световната мрежа на АССИТЕЖ.

Comments are closed.