Comments are off for this post

Първа картичка от „Вълшебната завеса“

Привет! Привет, момиче. Привет, момче. Привет на всички разбойници, принцеси, измислени, реални, притихнали, шумни, намерени и изгубени! Деца, големи, смесени по възраст, тъжни, усмихнати, понякога сиви, по възможност шарени. Сложих си шапката на цветни петна, запретнах ръкавите и ви пиша от град Търговище. Той се е сгушил в подножието на Североизточна България, оставил е зад гърба си южната част и се взира с мечтателен поглед в хоризонта, където е морето. А морето е до колене. Особено когато, драги ми барбарони и пирати, става въпрос за театър и Международния фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса“.

Пиша ви веднага след като бе открит фестивала, за да не забравя нещо. Разбира се, ако съм забравила, ще си измисля. В театъра може. Измислици, фантазии и въображения в смешни панталони. А днес, 9-ти май, 2016г., имаше от всичко по малко. Започна сутринта. Рано рано, още очите ви са сънени и примижат срещу слънцето присвити, а приказките тепърва тръгват по Земята да разказват.

И ето че фестивалът е открит. Пред театъра сладка реч държа главнокомандващ Петър Петров, още директор на театъра, както и кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров. На една маса, скрита със сини обеци-пера, още неизлетяла, тихо чака спектаклите Аве Иванова- селекционер на фестивала, фея и театрал по душа, коса и климати.

А те, представленията се занизаха фестивално – бързо, тичайки от едното до другото, с чаша кафе, без нея, облаци надвиснали и слънце по сцената. „Жар театър“ дадоха старт на театралния ден с историята „Ученикът на Тигъра“, която ни пренесе като на вълшебно килимче по-близко до източната театрална традиция с маски, танци, кокили и малко послание за силата на духа, приятелството и дори връзката ни с природата.

Излитаме и се настаняваме на основна сцена, където „Принципо Ативо театро“, Италия, ще ни разкажат за човешката сянка чрез принципа на клоунадата, анимацията, пантомимата и (любимото ми) живо музикално изпълнение на китара (О, Аморе мио!). Различният спектакъл „Хензел и Гретел“ на Драматично-куклен театър „Константин Величков“, Пазарджик с режисьор Владислава Джамбазова и талантливите Ралица Стоянова и Константин Костадинов, който бързо ме спечели със свежото актьорско присъствие, лекото и закачливо режисьорско решение и нескритата доза поетичност. Завършвам (за деня!) с гостите от румънския Младежки театър „Йон Креанга“ с техния театрално-танцов „Полет сред приказки“, който категорично се настани сред публиката със своята модерна мултимедия, танцови изпълнения и филмово излъчване.

Катерина Георгиева

Comments are closed.