Comments are off for this post

Големият театър идва в Търговище с топ заглавия и актьорски съзвездия

В юнските празнични „Дни на Големия театър в малкия град” са включени три топ заглавия и една нова за българския зрител пиеса. Не по-малко интересни са имената на актьорите, които ще видят търговищките зрители.

На 8 юни с „Рейс” от Станислав Стратиев на Държавен сатиричен театър „Алеко Константинов” пристигат Тончо Токмакчиев, Александра Сърчаджиева, Мартина Вачкова. Писана през миналия век и осмиваща с езоповския си език една друга социална система, пиесата си остава актуална и продължава да пълни салоните и да разсмива публиката. „Да поставяш комедия на Стратиев, да играеш в нея, да я гледаш е духовен пир, от който не искаме да ви лишим, а и да се лишим…” – признават от постановъчния екип на Сатирата.

Reis11

Няколко дни по-късно, на 14 юни в Търговище идва „Швейк” от Юрий Дачев по романа на Ярослав Хашек с Герасим Георгиев-Геро като Швейк и Валентин Танев „във всички останали роли” – както е отбелязано в афиша на Театър „Българска армия”. Постановката е на Бина Харалампиева. „Знаете ли откъде започва упадъкът на една държава? – питат създателите на спектакъла. – Когато, поради изобилие от идиоти, спрат да ценят истинските”. А Швейк е истински идиот, официално освидетелстван от лудницата, с печат!…

SHVEIK_TBA

Георги Кадурин и Анна Петрова ще пресъздадат неостаряващата дилема за брачната и извънбрачната любов в нашумялата в близкото минало и с нестихваща актуалност пиеса на Бърнард Слейд „Догодина по същото време”. В един полупразен американски ресторант на съседни маси седят мъж и жена. Тя е с размазано червило и бримка на чорапа. Той я черпи … с една пържола. Вечерта завършват в едно легло. Тази интрига е за  28 юни.

DOGODINA

Още на другата вечер звездите от голямата сцена и екрана Параскева Джукелова и Георги Стайков ще видим в „Едноокият цар” на Марк Кроует – нови за българския репертоарен афиш заглавие и автор от Каталуния. Той е специалист по потушаване на улични размирици, тя – вманиачена домакиня. Докато мъжът на приятелката й не се окаже поредна жертва на уличния „миротворец”. И смешни, и жалки, и разтърсващо нежни или решително, героите на нашите любимци преживяват своя душевен катарзис.

EDNOOKIA

Очертава се интересно събитие със заглавия, актьори и разнообразие от теми, които не са за изпускане. Всички представления са с начален час 19.00. Билетите вече са в продажба.

Ето и програмата:

8 юни, 19.00 ч.

Държавен сатиричен театър „Алеко Константинов”

„РЕЙС”

от Станислав Стратиев

Сценична версия и постановка – Здравко Митков

Сценография – Петър Митев

Музикална среда – Мартин Каров

Фотограф – Зафер Галибов

Участват: Тончо Токмакчиев, Александра Сърчаджиева, Мартина Вачкова, Михаил Сървански, Красимир Куцупаров, Светломир Радев, Петър Лъджев

14 юни, 19.00 ч.

Театър „Българска армия“

„ШВЕЙК“

от Юрий Дачев

по мотиви от романа „Приключенията на добрия войник Швейк през световната война“ от Ярослав Хашек

постановка – Бина Харалампиева

сценография и костюми – Петя Стойкова

 музика – Мартин Каров

участват: Герасим Георгиев – Геро и Валентин Танев

28 юни, 19.00 ч.

Драматичен театър „Р.Стоянов” – Габрово

„ДОГОДИНА ПО СЪЩОТО ВРЕМЕ”

от Бърнард Слейд

Режисьор – Невена Митева
ХудожникПетьо Начев
ФотографЛюбен Байчински
Участват: Георги Кадурин, Анна Петрова

29 юни, 19.00 ч.

Драматичен театър – Търговище

„ЕДНООКИЯТ ЦАР”

от Марк Кроует

превод от каталонски: Нева Мичева

постановка: Владимир Петков

сценография: Галина Абаджимаринова

музикална среда: Мартин Каров

участват: Параскева Джукелова, Георги Стайков,

Александър Илинденов, Грета Неделчева,  Петър Петров

 

Comments are closed.