Comments are off for this post

Вълшебната завеса се вдига за 19 път

От 14 до 18 май за XIX-ти пореден път в Търговище ще се проведе Международният фестивал на спектакли за деца “Вълшебната Завеса“. Проявата е ежегодна и съвпада с дните на традиционния Търговищки панаир. Мотото на събитието е “Приказна мозайка”.

„4 чуждестранни и 13 български спектакли за деца ще участват във фестивала. През театралните салони и всички съпътстващи прояви ще премине между 5 и 6 хилядна публика. Част от фестивалните спектакли правят изнесени представления в населени места в областите Плевен, Разград и Шумен, което разширява територията на събитието. За участие от чужбина очакваме театър от Вировитица, Хърватия, Театър от Ливорно, Италия, Народен театър „Йордан Х.К. Джинот„ от Велес, Македония,  Малък театър „Терикон“, от Москва, Русия. Техният избор е направен след подбора им на база участия  и получени награди в други сродни международни фестивали.“, обявиха домакините от Драматичния театър в Търговище.

От там припомниха, че през годините, фестивалът се утвърди като място за срещи на професионалните държавни и частни театри, създали спектакли за деца. Във фестивалните дни малките зрители участват и в два конкурса – за рисунка и за артистичен талант “Звездите на вълшебната завеса“, в образователни работни ателиета и хепънинг, които развиват у тях определени артистични умения.

От тази година събитието има своя химн “На фестивал“ по музика на Андрей Дреников и текст на Ангелина Жекова, който ще звучи на сцените преди всяко представление, както и в рекламния трейлър на театъра и по време на откриването.

“Вълшебната завеса” се провежда с подкрепата на Министерство на културата и Община Търговище. Като партньори ежегодно се присъединяват и съседните общини Попово, Омуртаг, Антоново, Опака.

През тази година селекцията е напревена от Богдана Костуркова специалист-театровед, която подбра най-добрите заглавия от репертоарния афиш на държавните и частни театри, създали постановки за деца през последната  календарна година.

„Откакто съществува, човечеството обича да разказва/слуша приказки. За доброто, за страшното, за красивото, необикновеното…..Човекът стъпва на прага на цивилизацията, когато развива въображението си и пресъздава чрез слово, танц, музика и жест въпросите и понякога отговорите кои са причините за страданията, премеждията, приятелството, обичта, за източниците на доброто и злото. Децата са най-чисти в реакциите си при среща с темите, занимаващи хора от всички възрасти. Детството е камертонът, който дава тласък за житейското развитие на личността. За това убедено вярвам, че отговорността на творците към детската аудитория е голяма и с последствия в годините. Международният фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса“ има извоюван авторитет с последователните си опити да възпитава вкус и познание. Ще се стремя да предложа на 19-то му издание през 2018 година не само най-новото, но и най-разнообразното, вълнуващо и интересно, сътворено на българската театрална сцена за деца и младежи., заяви селекционерът Богдана Костуркова.

Comments are closed.