Comments are off for this post

Връчиха наградите от Вълшебната завеса

На официална церемония, снощи, в хотел Тера Европа бяха наградени победителите в деветнадесетото издание на Международния фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса”. На събитието присъства заместник-министърът на културата Румен Димитров. Той бе придружен от кмета Дарин Димитров и заместник-кметовете Емине Якубова и Рая Матева.

Гостът от министерството отбеляза, че фестивалът се развива и с всяка изминала година става все по-силен. Румен Димитров окачестви „Вълшебната завеса” като важно културно събитие. „Сигурен съм, че и тази година фестивалът успя да улови динамиката в развитието на талантите и техните стремежи към широката магистрала на световните сцени” – каза в словото си заместник-министърът.

министър

Кметът Дарин Димитров изрази увереност, че щом Търговище има подкрепата на Министерството, следващото издание на фестивала ще бъде още по-добро. Той благодари на артистите с думите: „За нас беше голяма чест да бъдете в Търговище. Вие дадохте цвета на панаирната седмица”.

кмет

Първият отличен спектакъл беше на гостите от Република Хърватска. Те взеха специалната награда на Ротари клуб – Търговище за спектакъла си „Кащанка” по А.П. Чехов.

Награда получи и трупата от Родопски драматичен театър „Николай Хайтов” – Смолян, която представи „Цяло лято четох”. Спектакълът е създаден специално в подкрепа на четенето.

родопски

Награди получиха и „Чудните готвачи” на Държавен куклен театър – Варна, както и „Трите прасенца” на кукления театър в Бургас. Награда имаше и за трупата от Варненския драматичен театър. Журито постави висока оценка на спектакъла „Сън”.

В тазгодишното издание оценяващите решиха да връчат и специална награда за сценография на кукли. Спечели я Свила Величкова за работата си по спектакъла „Дракона” на Държавен куклен театър Сливен.

Наградите връчиха директорът на Драматичен театър – Търговище Петър Петров и президентът на Ротари клуб Атанас Цанев.

Награди имаше и за най-добрите детски драматурзи. От 26 сценария отличените бяха едва три. „За да има театър трябва да има драматургия” – сподели директорът на Шуменския театър и член на журито Димитър Димитров. „Този конкурс не е много обикновен, защото членовете на журито не се познават, не заседават заедно и няма председател” – разясни още той. Димитров каза още, че конкурсът за драматургия в рамките на „Вълшебната завеса” се провежда за шести път и досега само два пъти е печелена първа награда.

В тазгодишното издание до номинации стигнаха едва трима автори, но точките им не преминаха границата от 27, за да спечелят награди. Това са: Магда Борисова за пиесата „Коледата на госпожа Коледа”, Петя Башева за „Тео и необичайната тайна” и Лиляна Байлова с два сценария – „Приказка за неизбродната гора” и „Ковачът от долната земя”.

байлова

Авторите получиха специален сертификат, а пиесите им – право за разпространение чрез системата ДрамаМаркет, България.

тодор

Comments are closed.