Comments are off for this post

Драматичен театър-Търговище е носител на престижната награда „ПроКултура“ 2019

20-годишната традиция на Международния фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса“, организиран от Драматичен театър-Търговище заслужено получи престижната годишна награда ПроКултура`2019 за принос за развитието на достъпа на младите хора до култура чрез организиране и провеждане на МФСД „Вълшебната завеса“ . Наградата бе връчена по време на VII-та Национална конференция „Достъп на младите хора до култура: Ролята на фестивалите по изкуствата“ във Варна.

Конференцията се провежда по повод Международния ден на младежта -12 август. Организатори са Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) и Граждански институт. Основната й цел е да насърчи национално отговорен диалог между всички в областта на културата за създаване на благоприятна, насърчаваща и подкрепяща среда за приобщаването на младите хора към култура в България.

По покана на БАРОК и Граждански институт, в рамките на Националната конференция, на 12 август 2019 година, директорът на Драматичен театър-Търговище господин Петър Петров сподели своя опит в провеждането на фестивали, за успехите и предизвикателствата в организирането на Международния фестивална спектакли за деца „Вълшебната завеса“.

theatre_1

Специалните награди в категория „Фестивал“ са с номинации в девет области. При обсъждането са взети предвид инициативи и цялостната дейност на номинираните; начинът, по който инициативата или цялостната дейност на номинираните допринася за разширяване на достъпа на младите хора до култура; начинът, по който инициативата или цялостната дейност на номинирания насърчава творческата активност на младите хора;  постиганите чрез култура конкретни резултати от значение за развитието и реализацията на младите хора с различен социален статус; принос за развитие на партньорства между творческия сектор и младите хора; въздействието на инициативата или дейността на номинирания; устойчивостта на инициативата или дейността на номиниране;  новаторството и вдъхновението на инициативата или дейността на номинирания.

theatre_4

 

Comments are closed.