Comments are off for this post

Русенският театър гостува в Търговище със „Скъперникът“

„Скъперникът“ от Молиер ще гостува на търговищка сцена на 26 октомври, вторник, от 19 часа. Постановката е дело на Денислав Янев, който стана победител в третото издание на Националния конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ през миналата година и това му даде правото да постави пиеса по свой избор в Русенския театър.

„Скъперникът“ е история за членовете на едно френско семейство, които до един са лудо влюбени, начело с главата на семейството – вдовецът Арпагон. Пред тяхната любов се изправя, под различни вариации, проблемът за финансовата зависимост, който всички се опитват да разрешат, за да могат да бъдат с любимия си човек.

Един стар скъперник се влюбва в младо момиче, в което се оказва, че е влюбен и синът му. Дъщерята на скъперника също е влюбена, но в млад мъж, с недоказано състояние. Възрастният създава препятствия пред любовта на младите, те трябва да ги превъзмогнат.

Това би представлява фабулата в сбит вид, ако човек реши да чете повърхностно “Скъперникът” – сатира на нравите, осмиване на лакомията и скъперничеството. Но да съдиш деструктивни човешки поведения е лесно и не особено резултатно, ако не потърсиш първопричините, които са ги породили.

Кое превръща човек в скъперник и вманиачен материалист?

Търсейки отговор на този въпрос, препрочитайки пиесата, постепенно се осветява едно централно обстоятелство – главният персонаж Арпагон е вдовец. По думите на децата му, Клеант и Елиз, разбираме, че когато съпругата му и тяхна майка е била жива той съвсем не е бил такъв. Пред нас се появява образът на един опустошен вътрешно мъж, който е започнал да запълва празнината от загубата с външни, материални придобивки. Изпаднал е от обичта, станал е жесток, желаещ да вземе, но не и да даде. Изведнъж той се влюбва в едно младо и добродетелно момиче – на хоризонта проблясва шанс за трансформация, възвръщане на човешкото лице. Проблемът е, че синът му е влюбен в същото момиче и чувствата са взаимни. На всичкото отгоре и дъщеря му е влюбена и нейният любим, но безпаричен Валер работи усърдно да спечели бъдещата благословия на Арпагон, скрит зад маската на верен негов служител. Категорични в собствените си чувства, отричащи валидността на чуждите, членовете на семейството влизат в конфликт.

Така се заплита една колкото комична, толкова и трагична поредица от сблъсъци и препятствия, които влюбените трябва да преодолеят, за да бъдат с любимия човек.

„Скъперникът“ е един спектакъл за нуждата от любов и зависимостта от парите.

В представлението участват актьорите Йовко Кънев, Кристиана Ценкова, Ясен Атанасов, Ясена Господинова, Ивайло Спасимиров, Мариана Крумова, Красимир Ненков, Косьо Станев и Венцислав Петков. В образа на Арпагон се превъплъщава Любомир Кънев. Сценографията е на Никол Трендафилова, а музиката – на Пламен Мирчев-Мирона.

Трейлър на спектакъла можете да гледате тук:   https://www.youtube.com/watch?v=7eaQ0BKi0bo

Comments are closed.