Comments are off for this post

Ямболският театър гостува с „Малка пиеса за детска стая“ на Яна Борисова

На родната театрална сцена със сигурност има съвсем малко пиеси, които да са български, да са хубави и обичани от публиката вече 15 години. „Малка пиеса за детска стая“ е една от тях. Търговищката публика ще може да я гледа на 19 януари, сряда, от 19 часа, на голямата сцена на Драматичния театър.

През 2007 г. дебютният текст на Яна Борисова печели конкурса за българска камерна пиеса „Славка Славова“, след което текстът е преведен на над десет езика. „Малка пиеса за детска стая“ е поставяна във Франция, Белгия, Русия, Италия, Германия, Словения и много други страни, влиза в образователните програми на повечето театрални университети в Европа и по нея са заснети два игрални филма.

Петнадесет години след първата й постановка, под режисурата на Галин Стоев, пиесата достига и до сцената на Драматичен театър „Невена Коканова“ в Ямбол. За режисьор на предстоящия спектакъл е поканен Вежен Велчовски, който от дълги години работи активно с Яна Борисова.

„Тъй като това е първият ми текст, той е създаден по-скоро поради вътрешна необходимост. Историята беше в главата ми и силно ме вълнуваше много преди написването й, просто търсеше форма за бъде разказана по най-добрия начин. Оказа се, че театърът е нейното място и благодарение на него, тя достигна до най-много хора и беше разбрана правилно. Много ми се иска всеки да открие в „Малка пиеса за детска стая“ нещо различно, нещо свое. Нещо, с което да учуди и мен.“, казва Борисова и допълва, че това е пиеса за времето между детството и порастването, когато всичко важно тепърва предстои, а всичко отминало ти се струва това, без което не можеш.

Четирима приятели се събират по един път в месеца за да играят на измислена от тях игра. Играта е форма на общуване, специално пространство, територия позволена само за играещите. Тя е като тайна градина, която героите ми са създали за да запазят вътре всичко онова, което не искат да забравят. Правилата са закони или непристъпни граници които служат за защита. Ако приемем, че детството е период на щастие, Играта е момент, който успява да се случва и след като периода е свършил. Тя е времеви феномен. Нещо като машина на времето. Най-специфичното в нея е, че тя е създадена от деца, които подсъзнателно са усетили, че ще им се наложи да пораснат и това никак не им е харесало.

Режисьор на постановката е Вежен Велчовски, сценограф – Жанета Иванова, хореографията е дело на Атанас Жеков. Ролите изпълняват актьорите Галина Иванова, Яна Бобева, Румен Михайлов, Кристиян Негалов и Георги Караиванов.

ямбол-2

ямбол-3

 

 

Comments are closed.